Het ISBN-nummer uitgelegd en waarvoor je het nodig hebt.
Kijk eens rond in de bibliotheek, op ieder boek bevindt zich een unieke barcode; het ISBN-nummer. Heb je jezelf ooit afgevraagd wat het is? Waarom is dit nummer eigenlijk belangrijk en waarvoor wordt het gebruikt? Heb je er zelf dan ook één nodig? Als auteur is het handig om te weten wat je met het nummer kunt. Op al deze vragen geven we antwoord in deze blog, dus lees snel verder!
Wat is een ISBN-nummer?
ISBN staat voor: International Standard Book Number. Het wordt op boeken geplaatst als streepjescode met cijfers. Hierdoor wordt aan ieder boek een unieke identificatie toegekend waardoor de uitgave ervan eenvoudig (online) vindbaar is voor bibliotheken en diverse boekhandels. Je kan je proefschrift, manuscript of boek registreren onder dit unieke ISBN-nummer. Hierdoor wordt jouw boek onderscheiden van de rest. Dit is natuurlijk heel handig voor het bestel-, bevoorradings- en afrekenproces.
Hoe herken je een ISBN-nummer?
Een internationaal boeknummer is te herkennen aan een 13-cijferige code, beginnend met de cijfers 978. Net als dat hagelslag een EAN-code heeft, hebben ISBN-nummers dat ook. Geef je een boek uit in Nederland, dan krijgt dit nummer ook nog een landcode. Dat is 90 of 94. Je zult dus een ISBN-nummer tegenkomen met de eerste cijfers 978-90 of 978-94. Daarmee hebben we enkel nog het begin van de code.
Een ISBN-nummer is niet compleet zonder een uitgeversnummer, de lengte hiervan verschilt. Dit hangt af van de hoeveelheid boeken die een uitgever plant uit te geven. Daarnaast heeft de ISBN ook altijd een controlegetal die ervoor moet zorgen dat de code fatsoenlijk gescand kan worden bij de boekhandel of bibliotheek.
Waarom heb ik een ISBN nodig?
Het hebben van een ISBN is erg aantrekkelijk wanneer je het wilt verkopen in het buitenland. Als je een ISBN-nummer aanvraagt dan geef je eigenlijk direct aan binnen welke categorie deze valt. Hierdoor kan iedereen, wereldwijd, jouw boek vinden en kopen. De categorie waar jouw boek binnen past, is dan ook de categorie waarop men je boek kan zoeken. Schrijf je bijvoorbeeld over bloemen en planten, dan wordt deze ook onder deze categorie vindbaar gemaakt. Het is dus wel aantrekkelijk om een ISBN-nummer aan te vragen wanneer je deze overal beschikbaar wilt maken.
Hoe kan ik een ISBN-nummer aanvragen?
Het aanvragen van een ISBN-nummer kan een opgave zijn. Geen paniek, wij kunnen je hier volledig in ondersteunen en de aanvraag zelfs voor jou doen. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van het aantal boeken die je wilt laten produceren, maar er bestaan bundels van 1, 10 of 100 ISBN-nummers. Zodra je deze hebt ontvangen kan je jouw boek aanmelden met één van die nummers.
Het fijne is dat een ISBN-nummer aanvragen al mogelijk is, voordat je boekpublicatie plaatsvindt. Dit is natuurlijk ideaal, want dan heb je dit alvast geregeld. Je hoeft hier dus ook nog geen titel voor op te geven. Wel is het belangrijk dat je het ongeveer kan aangeven hoeveel pagina’s je boek beslaat. Zodra je boek gereed is moet je deze gegevens nog aanpassen alvorens boekhandels je boek kunnen verkopen.
Bij aanschaf van het nummer moet deze direct afgerekend worden. Dit kan in Nederland enkel met iDEAL. Een ISBN-nummer aanvragen is persoonlijk en enkel voor eigen gebruik. Het is niet mogelijk om deze te delen met- of te verkopen aan derden.
Claim ik tevens mijn boektitel wanneer ik een ISBN aanvraag en vastleg?
Niet helemaal. Uiteraard registreer je een ISBN-nummer die geheel persoonlijk en uniek is en hierbij geef je uiteindelijk wel een titel op van jouw boek. Het is echter niet zo dat je rechten hebt op deze titel. Wil je voorkomen dat anderen jouw boektitel gebruiken en ervoor zorgen dat deze beschermd is? Dan moet je deze laten vastleggen via het merkenrecht.
Waar kan ik een ISBN-nummer opzoeken?
Iedereen kan een ISBN-nummer opzoeken. Dit is tegenwoordig openbaar. Het is erg eenvoudig. Met een persoonlijk account kan eenieder de TitelBank raadplegen. De informatie die hierin te vinden is, is voor iedereen toegankelijk. Voor consumenten, uitgeverijen, boekverkopers, bibliotheken, distributeurs en andere belanghebbenden. Het is zelfs mogelijk om titels die niet meer leverbaar zijn nog terug te halen.
Vanaf wanneer kan ik een ISBN-nummer opzoeken?
Wanneer je een boek hebt gepubliceerd en je vraagt een ISBN-nummer aan moet deze eerst nog worden goedgekeurd. Zodra dit is gebeurd, verschijnen alle gegevens van je boektitel al in de TitelBank. Dit is tevens de plek waar je diverse overige informatie kan toevoegen aan de reeds verstrekte informatie. Denk aan recensies, een omslag of een inkijktekst.