Papier soorten en de kenmerken van papier
Er zijn allerlei verschillende soorten papier. Ook bij Boekenmakers kan je met veel papier soorten boeken maken. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten papier, waarbij alle papier soorten verschillende grams gewichten hebben en alle boek papier soorten over eigen kenmerken beschikt. Enige kennis van de kenmerken van een papiersoort zijn essentieel om de juiste keuze te maken voor een bepaald project of boek. Weet je niet precies wat voor jouw werk de beste keuze is? Dan staan de specialisten van Boekenmakers klaar om je te helpen. Hieronder zetten we een aantal belangrijke kenmerken van papier voor je op een rijtje. Direct meer weten over het juiste papier kiezen voor jouw boek? Neem gerust contact op of lees verder!
Het gewicht van de verschillende soorten papier
We beginnen met het gewicht van de diverse soorten papier. Alle verschillende soorten papier hebben vanzelfsprekend ook hun eigen gewicht en dat gewicht wordt gemeten in gram per vierkante meter (gsm). Waar lichter papier (van bijvoorbeeld 70-90 gsm) geschikt is voor standaard boeken, is zwaarder papier (van bijvoorbeeld 100-170 gsm) eerder passend voor speciale boeken. Het meest gebruikte lichte papier is 80 of 90 grams, terwijl het meest gebruikte zwaardere papier 135 grams is. Omslagen papier, dat logischerwijs wordt gebruikt voor omslagen, is vaak tussen de 240 en 300 gsm. Het meest gebruikte omslagen papier is 240-250 grams.
De papierdikte
Een ander belangrijk kenmerk van papier is de papierdikte. De fysieke dikte van het papier wordt gemeten in microns. Dikker papier geeft een gevoel van kwaliteit en stevigheid en kan ervoor zorgen dat je boek wat meer body krijgt. Dit geeft voor veel mensen een gevoel een ‘echt’ boek in handen te hebben. Anderzijds levert het gebruik van dunner papier ook weer de nodige voordelen op. Zo vermindert het bijvoorbeeld het gewicht van het boek, wat lagere verzendkosten oplevert, en past er meer tekst in een kleiner formaat zonder afbreuk te doen aan de leesbaarheid van het boek.
Diverse soorten papierkleuren
Ook zijn er verschillende soorten kleuren papier die je kunt gebruiken om een boek te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit wit of gekleurd papier, maar ook aan offwhite en crème. Al deze kleuren hebben zo hun voor- en nadelen als je het wilt gebruiken voor je boek, want uiteraard heeft de kleurkeuze op meerdere dingen invloed. Zo kan de kleurkeuze bijvoorbeeld de leesbaarheid van de tekst en afbeeldingen beïnvloeden. Wit papier wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor fotoboeken, studieboeken en readers, terwijl offwhite en crème papier juist voor een leesboek wordt gebruikt. Gekleurd papier daarentegen zie je vaak terug bij kinderboeken of boeken waarbij creativiteit een grote rol speelt, zoals kook- of kunstboeken.
Oppervlak en textuur
Terug naar de papier soorten, want als je soorten papier met elkaar vergelijkt is ook het oppervlak en de textuur vanzelfsprekend belangrijk. Kijken we naar het oppervlak, dan heb je verschillende ‘soorten’: mat, gloss en silk. Bij papier soort ‘mat’ heb je geen glans, wat het geschikt maakt voor bijvoorbeeld leesboeken en schrijfpapier. Zoek je naar een papier soorten met hoogglans, zodat de foto’s en afbeeldingen met levendige kleuren goed tot z’n recht komen? Dan kan je het beste kiezen voor ‘gloss’. Ga voor ‘silk’ als je zoekt naar papier soorten die matig glanzend, en dus de middenweg tussen mat en glanzend, zijn. Qua textuur heb je de keuze uit glad – helpt bij scherpe en heldere afdrukken en is goed voor foto’s en grafische afbeeldingen – en getextureerd. Laatstgenoemde voelt ruw aan, kan een luxe uitstraling geven en wordt vaak gebruikt voor speciale boeken en kunstboeken.
Opaciteit en stijfheid van verschillende soorten papier
Opaciteit: dit gaat om de doorzichtigheid van de verschillende soorten papier. Hoe minder doorzichtig het papier, hoe minder de inkt door het papier heen zichtbaar is. Hoge opaciteit is belangrijk voor dubbelzijdig printen.
Stijfheid: dit is de weerstand van het papier tegen buigen of kreuken. De stijfheid is vooral belangrijk voor omslagen. Zo heb je bijvoorbeeld boeken die makkelijk te lezen moeten zijn. Te stevig papier kan er ook weer voor zorgen dat de omslag met belijming sneller schade oploopt.
Milieuvriendelijkheid: bij Boekenmakers werken wij alleen met FSC-gecertificeerd papier, oftewel papier dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, en recycled papier. Dat laatste is gemaakt van gerecycled materiaal en is milieuvriendelijker dan nieuw papier.
Meer over de soorten papier? Neem gerust contact op!
Behoefte aan antwoorden op vragen als ‘welke soorten papier zijn er?’ en ‘hoeveel soorten papier zijn er’? Boekenmakers is expert op het gebied van papier en helpt je graag verder. Er is van alles te vinden over de diverse soorten papier op onze website en uiteraard kan je ook even contact opnemen met onze experts, die je graag verder helpen. We zijn bereikbaar via 030-2006741 of info@boekenmakers.nl en daarnaast kan je ook gebruikmaken van ons contactformulier.