Wist je dat slechts 1% van de ingezonden manuscripten bij traditionele uitgeverijen daadwerkelijk wordt uitgegeven? Zelf een boek uitgeven wordt daarom steeds aantrekkelijker voor aspirant-auteurs die hun werk willen publiceren.
Waarom kiezen voor zelf een boek uitgeven?
Steeds meer auteurs kiezen bewust voor zelf publiceren, en daar zijn goede redenen voor. Allereerst heb je de volledige creatieve controle – jij bepaalt hoe je boek eruit komt te zien, van de inhoud tot het omslag. Bovendien behoud je alle auteursrechten, wat betekent dat je volledige zeggenschap houdt over je werk.
Een ander belangrijk voordeel is het hogere royaltypercentage. Bij traditionele uitgevers ontvang je slechts tussen de 7,5% en 10% van de verkoopprijs [1]. Als je zelf uitgeeft, kan dit percentage oplopen tot 15-70% [1], afhankelijk van je verkoopkanalen.
Daarnaast is het publicatieproces bij zelf uitgeven aanzienlijk sneller. Waar traditionele uitgevers soms meer dan een jaar nodig hebben om je boek uit te brengen, kun je bij zelf uitgeven veel sneller schakelen [2].
Wat doet een uitgever normaal gesproken?
Een traditionele uitgever investeert in jou als auteur en neemt het complete publicatieproces voor zijn rekening. Ze verzorgen de redactie, vormgeving, drukwerk, distributie en marketing. Bovendien bieden ze toegang tot een netwerk van contacten in de uitgeefwereld.
Echter, deze diensten komen met een prijs. Je moet vaak concessies doen aan je creatieve visie, aangezien uitgevers het eindwoord hebben over inhoud en vormgeving. Zoals een uitgever je manuscript kan herschrijven of aanpassen om het beter te laten aansluiten bij hun doelgroep.
Wat komt er kijken bij zelf een boek uitgeven?
Als je kiest voor zelf uitgeven, neem je alle taken op je die normaal door een uitgever worden gedaan. In grote lijnen betekent dit:
- Het schrijven en redigeren van je manuscript
- De vormgeving en opmaak verzorgen
- Een ISBN-nummer aanvragen
- Drukwerk regelen
- Distributiekanalen opzetten
- Marketing en promotie verzorgen
- Administratie bijhouden
Hoewel deze taken uitdagend kunnen zijn, bieden ze ook een kans om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt bovendien bepaalde taken uitbesteden aan professionals, zoals redactie of vormgeving, terwijl je nog steeds de controle houdt over het eindresultaat.
Wat is de meest ingekochte hulp zij zelf boek uitgeven?
-
Vormgeving en opmaak van je boek
Voor de vormgeving van je boek zijn er verschillende opties.
Bij Boekenmakers begrijpen we dat zelf experimenteren met deze programma’s vaak tijdrovend kan zijn. Daarom adviseren wij altijd om een ervaren opmaker in te schakelen.
-
ISBN aanvragen en boek drukklaar maken
Een ISBN (Internationaal Standaard Boek Nummer) is essentieel voor de verkoop van je boek. Via Boekenmakers kan dit al vanaf 25 euro.
-
Drukker kiezen en oplage bepalen
De keuze van je oplage hangt af van verschillende factoren: je budget, de verwachte verkoop en de uitvoering van je boek
Distributiekanalen voor je boek
Na het maken van je boek is de volgende uitdaging: hoe krijg je het in handen van je lezers? De keuze van distributiekanalen bepaalt niet alleen je bereik, maar ook je winstmarge.
Boekenmakers kan je helpen met:
- Verkoop en of verkoopaccount bij bol.com of andere webshops.
- ISBN, coverbestanden en productinformatie.
- Advies over logistiek en verzendopties.
- En het regelen van de aansluiting bij het Centraal Boekhuis.
- Je eigen webshop opzetten met Boekenmakers
Wil je zelf een boek uitgeven, maar weet je niet waar te beginnen? Bij Boekenmakers helpen we je stap voor stap met alles wat erbij komt kijken: van opmaak tot distributie. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe wij jouw boek tot leven kunnen brengen!