Interview met Ido Pijnenburg over zijn boek Welvaartskanker

Fijne samenwerking leidt tot dito productie: het verhaal van Ido Pijnenburg

“Het systeem is ziek en het maakt ons ook ziek als we ons daar niet van bewust zijn”. Het is een zin uit de inleiding van het boek ‘Welvaartskanker’, geschreven door Ido Pijnenburg, die de gedachte van het werk direct goed weergeeft. Pijnenburg heeft zijn eigen kijk op de wereld en wilde zijn opvattingen, geïnspireerd door auteurs als Rutger Bregman, David Greaber en David Attenborough, delen met voorgaande-, huidige- en daaropvolgende generaties. Naar eigen zeggen om ‘bij te dragen aan ingrijpende veranderingen van ons allen, om op die manier de complexe problemen waar we nu mee worstelen op te lossen’. Hij had echter te maken met één hardnekkig issue.

Efficiënte hulp van Boekenmakers

Want nadat Pijnenburg het boek geschreven had en deze wilde uitbrengen, concludeerde hij dat hijzelf niet genoeg tijd had om alles wat er bij het uitbrengen van een boek komt kijken te regelen. Boekenmakers bood hem vervolgens de oplossing waar hij naar zocht. Pijnenburg vond het bedrijf via internet, waarna hij besloot om een offerte bij Boekenmakers aan te vragen. “Kort daarna werd ik gebeld, waarna ik een interessant gesprek met Ben heb gehad”, vertelt de auteur. “Er was direct een hartstikke goede klik en vanaf dat moment is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik heb mijn manuscript laten zien, waarbij ze mij keurig alle tips gaven over hoe ik dit eenvoudig aan kon leveren en hoe Boekenmakers mij kon ontzorgen. Vanaf het eerste moment voelde het dus eigenlijk al als een fijne samenwerking.”

“Er was direct een hartstikke goede klik en vanaf dat moment is het balletje eigenlijk gaan rollen”

 Iets waar Pijnenburg zich bijvoorbeeld in eerste instantie zorgen over maakte, was de opmaak. “Dat was echt iets waar ik tegenop zag”, vertelt hij. “Gelukkig ben ik daar volledig in ontzorgd door Boekenmakers en ik moet zeggen dat ze dat echt goed gedaan hebben. Zo vroeg ik of er ook een cover voor me kon worden gemaakt. Dat was geen enkel probleem. Er werd direct een specialist voor ingeschakeld, waar ik een paar keer mee aan het sparren ben geweest. Na een week of twee á drie was het ontwerp van de kaft, naar volle tevredenheid, af. Dat heeft me zeer positief verrast.” En als de auteur dan een keertje op- of aanmerkingen had? “Dan werden er snel aanpassingen gedaan en was het eigenlijk zo gepiept!”.

Mengelmoes van inzichten gevormd tot één ideaal

Het resulteert in een boek dat met recht vernieuwend en actueel genoemd kan worden. De nog relatief jonge Pijnenburg laat de lezer onder andere nadenken over hoe we ons economisch systeem hebben ingericht en hoe dit vanuit de simpele basis is ontstaan. Zo laat hij met het “onbewoond eiland principe” zien dat geld uit het niets komt en rekenkundig nooit kan volstaan op een eiland. Vervolgens toont hij met de “frituurpan-theorie” wat het gevolg is van dit geldsysteem op ons milieu. Daarnaast stelt hij onze kijk op maatschappelijk nuttig werk ter discussie en beschrijft bovendien hoe dit, volgens hem, anders kan.

“Met dit boek hoop ik de lezer te inspireren en de mensen aan het denken te zetten”

“Het is een mengelmoes van diverse inzichten wat uiteindelijk mijn ideaal wordt en dat beschrijf ik in dit boek”, zo vertelt Pijnenburg. “Ik geloof dat je als mens bent wat je gevoed krijgt. Ik heb een hbo-opleiding gedaan, maar ondertussen werkte ik ook op de bouw met een timmerman die vóór zijn dertigste met pensioen kon. Heel mijn leven had ik gehoord dat je moest studeren om iets te bereiken. Vanaf dit moment ging ik echter anders naar de wereld kijken en dit resulteerde in een enorme drang om het te begrijpen. Door bepaalde invloeden wordt er een gedachtegoed gevormd en zodoende heb ik van heel veel verschillende schrijvers dingen gelezen. Hierdoor wordt uiteindelijk een ideaal gevormd die ik in mijn boek met de mensen deel. Ik wil niet zeggen dat mijn ideaal per se het juiste ideaal is, maar met dit boek hoop ik de lezer in ieder geval te inspireren en de mensen aan het denken te zetten.”

Kunnen we een tweede deel verwachten?

Door gebruik te maken van inzichten en idealen van andere schrijvers creëert Pijnenburg een geloofwaardig verhaal. Het siert de jonge schrijver door te overtuigen met onderbouwing, en niet enkel te roepen vanuit zijn eigen visie. Of er een tweede deel komt is nog niet zeker. Het boek gaat echt direct tot de kern waardoor het makkelijk te consumeren is, maar hierdoor geeft het wel de mogelijkheid om voor een vervolg dieper op het ideaal in te gaan. We hopen hierop interviews en meer uitgebreidere toelichtingen op de methodes en principes. Een van de ideeën die Ido zelf heeft en graag zou willen onderzoeken is het psychologische effect van rente betalen op de samenleving. Dit lijkt ons dan ook een prima opzet voor een vervolg!

Binnen twee maanden klaar voor productie

Het is dat de Brabander zelf op sommige momenten nog bezig was met het afwerken van het één of ander. “Om die reden was de doorlooptijd van het gehele proces iets langer dan in principe nodig zou zijn. Ik denk dat het, zonder mijn eigen vertraging, ongeveer twee maanden had geduurd voor het boek helemaal af en klaar voor productie was. Boekenmakers heeft me bij alles wat nodig is om een eigen boek uit te brengen ondersteund en door toedoen van deze specialisten is het complete, normaal toch zeer uitdagende, proces erg meegevallen. Als ik nog een boek ga schrijven, dan klop ik ook zeker weer bij Boekenmakers op de deur”, sluit een opgetogen Pijnenburg af.

Geschreven op:

Meer informatie?

Heeft advies of meer informatie nodig of wilt u een offerte aanvragen? Neem contact met ons op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten