Stappenplan boek uitbrengen

Stappenplan: Boek uitbrengen in 10 stappen!

Je eigen boek uitbrengen is misschien wel een grote droom die uitkomt. Je moet echter wel over allerlei dingen nadenken, zoals een goed verhaal, de vormgeving, opmaak, stijl, papiersoort, uitlijning en de manier van printen (on demand of papier). Wij helpen je hier graag bij en hebben daarom een stappenplan gemaakt die je gaat helpen bij het bedenken, creëren en publiceren van je boek. Met de juiste structuur en creativiteit wordt jouw boek misschien wel een bestseller van de hoogste plank!

Stap 1: Vraag om begeleiding vanaf je oriëntatie

Zodra je wilt starten met je te oriënteren op het uitbrengen van een boek is het eigenlijk al cruciaal dat je om begeleiding vraagt. Het is namelijk van belang dat je goed weet aan welke zaken je allemaal moet denken en wat er allemaal mogelijk is. Boekenmakers kan je hierbij helpen, door je diverse tips te geven. Heb je er bijvoorbeeld al eens over nagedacht hoe je om moet gaan met een writer’s block? Of hoe je de branding van je boek voor je ziet? Welke dikte je wenst en hoeveel pagina’s/tekst je boek gaat bevatten? Al deze vragen nemen we graag met je door om tot jouw droomboek te komen en een boek uitgeven te vergemakkelijken.

Stap 2: Vraag eens een offerte aan

Het klinkt misschien gek, want je boek is nog niet geschreven of volledig afgerond, toch is het verstandig om je eens te verdiepen in de mogelijkheden en de kosten door een offerte aan te vragen. Hierdoor krijg je meer inzicht in het kosten-baten-plaatje en kan je verdere ideeën toepassen of juist uitsluiten. Je eigen boek maken krijgt hierdoor veel meer structuur.

Stap 3: Aan de slag met schrijven

Nadat je allerlei informatie over een boek uitgeven hebt opgevraagd en goede begeleiding achter de hand hebt, kan je starten met schrijven of dit verder oppakken. Je weet nu immers veel beter wat er mogelijk is en hoe jij je boek kunt gaan vormgeven, bijvoorbeeld met of zonder high-quality foto’s en hoeveel pagina’s je wilt gaan toepassen. Blijft je hoeveelheid tekst hetzelfde, maar voeg je wel foto’s toe? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk meer pagina’s nodig. Zorg ervoor dat je teksten foutloos bij ons worden aangeleverd, zodat je een perfect boek kunt gaan uitgeven.

Stap 4: Het omslag is je eerste visitekaartje

Ga je een boek uitbrengen, dan is ieder onderdeel cruciaal, van omslag tot inhoudsopgave en van binnenwerk tot vormgeving. Het omslag is misschien wel je eerste visitekaartje, het schilderij aan de wand waar men langsheen loopt of tóch even bij stil blijft staan. Gebeurt dat laatste, dan weet je dat je genoeg aandacht aan het omslag hebt besteed. Ons ervaren team aan kundige vormgevers helpt je bij het ontwerp hiervan, zodat je zo snel mogelijk kunt starten met de promotie van jouw boek.

Stap 5: Ontwerp het binnenwerk

Wat is jouw ideaalbeeld van het binnenwerk als je denkt aan een boek uitbrengen? Bij Boekenmakers laten we dat geheel aan jou over, wel geven we essentiële tips om alle aspecten goed in elkaar te laten overlopen en verwerken we de ideeën in jouw persoonlijke boekwerk. Onze vormgevers zijn zeer ervaren en creatief en denken mee over o.a. de lay-out, afmetingen, marges, spreads, uitlijning, afloop, koppen en fonts (combinaties).

Stap 6: Een boek uitgeven met foto’s

Heb je al nagedacht over of- en welke foto’s je wilt integreren in je boekwerk? Een boek uitgeven met foto’s kan ervoor zorgen dat je boek echt een persoonlijke touch krijgt en als je kiest voor foto’s van hoge kwaliteit kan dit ook een zekere professionaliteit uitstralen. Wanneer je alle ideeën, teksten, foto’s en bestanden hebt uitgewerkt en uitgezocht is het tijd om deze aan te leveren bij ons.

Uiteraard nemen wij exact met je door hoe dit werkt en zullen we je uitgebreid adviseren. Vervolgens zullen wij je boek volledig op maat gaan produceren.

Stap 7: Proefexemplaar doornemen

Een boek uitgeven kost even een bult werk en tijd, maar met de juiste experts en de juiste middelen organiseer je echt het boek die je voor ogen hebt. Een proefexemplaar doornemen is dan ook een hele belangrijke stap. Wij verwerken alle besproken ideeën en creëren een digitaal proefexemplaar die wij samen met je doornemen en eventuele fouten verwijderen. Wanneer deze versie volledig akkoord is zullen we, indien gewenst, een proefprintexemplaar aan je voorleggen. Vanuit daar bepaal jij waar je het boek wilt uitgeven en is het tijd om verkooppunten te selecteren.

Stap 8: Verkooppunten selecteren

Is jouw boek helemaal klaar voor de verkoop? Dan is je boek uitbrengen op diverse platforms de volgende stap. Wat is precies je doelgroep en welke verkooppunten sluiten hierbij aan? Daar denken we graag over mee. Wij kunnen jouw boek onder meer verkoopbaar maken bij de grote platforms als Bol.com en Amazon. Van ons krijg je de volledige ondersteuning om jouw broek representatief te maken voor de juiste doelgroep met de verkoop als gevolg.

Stap 9: Prijsbepaling doen

Eén van de laatste stappen in het (verkoop)proces is het bepalen van een schappelijke prijs voor je boek. We kunnen ons goed voorstellen dat het wellicht lastig is om een prijs te bepalen, zeker wanneer dit je eerste boek is. Daarom kijken wij samen naar welke marge schappelijk is en zo bereken je uiteindelijk de beste eindprijs voor je boek. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je er zelf iets moois aan overhoudt!

Stap 10: Je boek uitbrengen en promoten op (diverse) platforms

We zijn bij de laatste stap aangekomen; je boek uitbrengen bij de verkooppunten van jouw keuze. Een spannende en cruciale stap die ervoor moet gaan zorgen dat mensen jouw boek gaan kopen en lezen. Je boek verkopen kan dus op allerlei platforms, maar het is ook zeker belangrijk om je eigen boek te promoten. Via social media bijvoorbeeld, middels mond-tot-mond reclame of op je eigen website.

Meer informatie of een offerte aanvragen? Wij helpen je graag verder!

Ben jij al druk bezig met schrijven of heb je ideeën en wil je graag dat wij je begeleiden bij het gehele proces van een boek uitgeven? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan of neem contact op middels ons contactformulier en vul je vragen in. Wij reageren spoedig op je verzoek!

Menu