Adobe InDesign is een krachtig en veelgebruikt desktop publishing programma, dat specifiek is ontworpen voor het maken van uitgebreide en professionele publicaties. Boeken zijn hier een goed voorbeeld van. Maar hoe werkt Adobe Indesign eigenlijk? In deze gids zetten we een aantal basisprincipes voor je op een rij, zodat je eens rustig kunt kijken of het ook iets is waar jij graag mee werkt. Op zoek naar iemand die je kan helpen met het gebruik van Adobe InDesign om van jouw boek een meesterwerk te maken? Boekenmakers beschikt over specialisten die het programma tot in de puntjes kennen en je graag ondersteunen om tot de fraaiste resultaten te komen!
Basisprincipes van Adobe InDesign
Om je het programma wat beter te laten leren kennen, zetten we hieronder wat basisprincipes van Adobe InDesign voor je op een rij.
-
Werkruimte begrijpen
Werkruimte
Aan de linkerkant kan je de gereedschappen, zoals tekst, vormen en afbeeldingen, vinden. Aan de rechterzijde zie je panelen als pagina’s, lagen, kleur en eigenschappen.
Pagina’s
Het pagina’s-paneel is essentieel voor het beheren van meerdere pagina’s en spreads binnen je document.
Lagen
Lagen helpen je om elementen georganiseerd te houden, vooral bij complexe ontwerpen.
-
Nieuw document maken
Om een nieuw document te maken, ga je eerst naar ‘bestand’. Vervolgens ga je naar ‘nieuw’ en selecteer je ‘document’ om een nieuw document te maken. Hierna kan je de paginagrootte, marges en afloop instellen. Voor een A5-boek stel je bijvoorbeeld de breedte op 148 mm en de hoogte op 210 mm in.
-
Boekomslagen ontwerpen
Je kunt het pagina’s-paneel gebruiken om een omslagspread te maken. Voeg hulplijnen toe om marges, afloop en veiligheidszones aan te geven. Dit helpt je om belangrijke elementen binnen de veilige marge te plaatsen.
-
Tekstkaders en afbeeldingskaders maken
Wil je tekstkaders en/of afbeeldingskaders maken? Dan heb je hier bepaalde tools voor nodig. Gebruik de Tekst-tool (T) om tekstkaders te maken waar je jouw tekst in plaats. Om afbeeldingskaders te maken voor je afbeeldingen gebruik je de Frame-tool (F). Plaats de afbeeldingen door Ctrl +D / Cmd + D te gebruiken.
-
Bestand exporteren
Om een bestand te exporteren voor druk, ga je naar ‘bestand’ en druk je vervolgens op ‘exporteren’. Kies ‘PDF’ als bestandsformaat voor drukwerk en selecteer de juiste instellingen, zoals High Quality Print. Zorg er bovendien voor dat de snijtekens en de afloopmarkeringen zijn ingeschakeld. Hiermee voorkom je witte randen.
-
Blijven oefenen
Met Adobe Indesign kun je dus uitgebreide en professionele boekontwerpen maken. Door te blijven oefenen en de vele tools en functies te benutten, kun je unieke en aantrekkelijke ontwerpen creëren voor je boeken.
Neem contact op met Boekenmakers voor deskundig advies!
Wil je meer weten over (het gebruik van) Adobe InDesign of kan je wel wat hulp van een specialist gebruiken om jouw boek er zo goed en professioneel mogelijk uit te laten zien? Neem dan vandaag nog contact op met de specialisten van Boekenmakers en ontdek alle mogelijkheden!